petak, 1. lipnja 2007.

Klerikat – studentat teologije...


Nakon završenog novicijata, tijekom kojega se novak upoznaje s poviješću Crkve i Reda, duhovnošću i drugim bitnim sastavnicama redovničkog i franjevačkokapucinskog zvanja, te polaganja prvih redovničkih zavjeta, slijedi, za one koji žele biti i svećenici u našem Redu, kroz 5 godina studij teologije i filozofije na nekom od teoloških učilišta.
Za vrijeme filozofskoteološkog studija student – bogoslov živi pod privremenim zavjetima, a u kojima se priprema za doživotne tzv. 'vječne zavjete' po kojima onda postaje punopravni član Reda i Provincije. U toj duhovnoj i teološkoj izgradnji svakom kleriku – studentu pomaže također i samostanska zajednica u kojoj se on nalazi, a koja mu pomaže da se što bolje duhovno izgradi i provjeri u zvanju i sposobnostima.

Osim intenzivne priprave na svećeništvo klerici se na poseban način pripremaju i za življenje karizme vlastite našem Redu i poslanju. Kroz vrijeme teološke izobrazbe svaki se klerik – student uključuje u samostansko i provincijsko bratstvo cijelim svojim životom, znanjem i radom. Nakon završene teološke izobrazbe klerik polaže svoje doživotne zavjete i biva ređen za đakona i poslije za svećenika.

Drugi, danas sve češći način pristupanja Redu i Provinciji jest da zainteresirani za Red k nama dolaze nakon završene srednje škole. Također smo, sve češće, svjedoci da se za Red nerijetko zainteresiraju i oni koji su već započeli i/ili završili neki fakultet i/ili koji već imaju nekakvo zanimanje u svijetu.
Kao i kod prvog, i kod ovog drugog načina stupanja u Red, slijede najprije postulatura i novicijat (koji su svojevrsna priprava i provjera da se vidi hoće li zamisao, želja i odluka osobe, da se posveti redovništvu i/ili svećeništvu, biti konačna ili ne), a nakon toga filozofskoteološki studij.


Studentat teologije
Kapucinski samostan
Kapucinska ul. 47
HR-10040 Zagreb – Dubrava
e-mail: studentat.ofmcap@zg.t-com.hr

3 komentara:

  1. ŽELIM VAM BRAČO BOGOSLOVI MNOGO USPJEHA U VAŠIM STUDIJIMA NA FAKULTETU, DA VAS VODI DUH SVETI I POMOGNE VAM DA USPJEŠNO SAVLADATE SVE ISPITE KOJI VAM USKORO PREDSTOJE. JOŠ JEDAMPUT PUNO USPJEHA! MIR I DOBRO!

    OdgovoriIzbriši
  2. mir i dobro svima koji posjećuju i čitaju ovu stranicu

    OdgovoriIzbriši
  3. Braćo kapucini, želim vam puno uspjeha u još jednoj godini rada i učenja neka vas prati zagovor Majke Marije. Želi vam postulant franjevaca konventualaca. Mir i Dobro!!

    OdgovoriIzbriši