petak, 1. lipnja 2007.

Malo sjemenište...

Jedan od mogućih načina pristupanja kapucinskom Redu jest ulazak u naše malo sjemenište koje se nalazi pri našem samostanu u Varaždinu.

Sjemenište je ustanova u koju se prima i u kojoj se odgajaju kandidati za svećenički i/ili redovnički duhovni poziv i život. Sjemenište je odgojna, ali i obrazovna ustanova za one mladiće koji poslije osnovne ili tijekom srednje škole osjećaju želju da postanu svećenici ili redovnici.

Život u sjemeništu nije život pod «staklenim zvonom», jer se sjemeništarci, pripravnici za duhovni poziv, pohađajući državne škole, druže s ostalim mladićima i djevojkama iz razreda i škole koju pohađaju. Poput ostalih, i oni sudjeluju u školskim i izvanškolskim aktivnostima. No, ono što ih razlikuje od vanjskih đaka, jest život u zajednici koja se trudi poštivati njihovu često nejasnu i maglovitu početnu želju da postanu svećenici i/ili redovnici, i to na način da im pomogne rasti u kršćanskoj zrelosti, istodobno bistreći bogatstvo koje nose u svojim srcima, a koje nazivamo duhovno zvanje.
Sjemeništarcima je također omogućen intenzivniji i bogatiji duhovni i kulturni život, nego mnogim njihovim vršnjacima.

Život u sjemeništu je također život u zajednici, pa se stoga mladići u sjemeništu međusobno ponašaju kao braća.

Đaci u sjemeništu većinu svoga vremena provode u školi, učenju i molitvi. U slobodno vrijeme bave se i različitim športskim i kulturnim aktivnostima.

Za disciplinu i red u sjemeništu brine se učitelj koji također pomaže đacima u njihovom cilju, tj. da postanu dobri svećenici i/ili redovnici.

Nema komentara:

Objavi komentar