petak, 1. lipnja 2007.

Postulatura...

«Postulat je prvo razdoblje obrazovanja i opredjeljenja za naš život. U tom razdoblju kandidat upoznaje naš život, a bratstvo sa svoje strane upoznaje kandidata da može raspoznati njegovo zvanje.»
(Konstitucije OFMCap, 28, 1)

Iskustvo Crkve pokazuje nam da mala, «dječačka» sjemeništa više nisu ni jedini ni redoviti put da bi netko postao svećenik i/ili redovnik.
Budući da sve više redovničkih kandidata ne prolazi kroz malo sjemenište pokazala se je potreba uvođenja jednoga pripremnoga razdoblja prije ulaska, eventualnoga kandidata, u redovničku zajednicu. To razdoblju provjere i izbora prije stupanja u zajednicu i novicijat nazvano je postulatura.
U postulaturu, dakle, dolaze mladići koji su završili neku srednju školu, a moguće je da su i stariji ili su možda već zaposleni, a kod kojih se je javila želja za duhovnim pozivom, a koji može biti svećenički ili redovnički.
Ovaj period uvođenja u redovnički život započinje kad kandidat osjeti da ga Gospodin zove na svoje nasljedovanje u franjevačkokapucinskom načinu života prema redovničkom stilu vlastitu našoj zajednici. Za vrijeme ovog perioda formacije, koji traje ne manje od šest (6) mjeseci, a niti duže od dvije (2.) godine, kandidat u uskoj vezi sa samostanskim bratstvom, upoznaje naš način života i rada, a bratstvo, sa svoje strane, upoznaje kandidata, da može otkriti i dati pravi odgovor na njegovu molbu. To je također i vrijeme u kojem kandidat intenzivnije otkriva svoje zvanje, upoznaje i otkriva naš franjevačkokapucinski način života, te time stječe prva iskustva bratstva.
Postulatura je ujedno i vrijeme približavanja franjevačkim izvorima naše duhovnosti kao i načina našega života i rada.
Franjin lik, iščitavanjem spisa i života, uzor je, bogat privlačnošću i primjer koji oduševljava i privlači. Uz njegov lik kandidati se upoznaju i s poviješću i duhovnošću vlastitoj našem Redu, te s onom našom svetom braćom, koja daju svjedočanstvo kako se u pojedinim povijesnim okolnostima franjevačko-kapucinska karizma utjelovila u Crkvi.

Obrazovna aktivnost glede postulanata usmjerena je nadasve usavršavanju kateheze vjere; načinima molitve, posebno s uvođenjem u liturgiju; poučavanje u franjevaštvu; prva uvođenja u apostolski rad.

S početkom postulature, postulant biva pripušten u zajednicu kao njezin član, te time i sam počinje aktivno sudjelovati u bratskom životu.


Kuća postulature
Kapucinski samostan
Kapucinska ul. 1
HR-53288 Karlobag

Nema komentara:

Objavi komentar