petak, 1. lipnja 2007.

Novicijat...


«Novicijat je vrijeme intenzivnijeg uvođenja i dubljeg proživljavanja evanđeoskog, franjevačkokapucinskog života prema njegovim temeljnim zahtjevima i pretpostavlja slobodno i zrelo opredjeljenje za redovnički život.»
(Konstitucije OFMCap 29, 1).

U novicijat, koji u našem Redu traje godinu dana, stupa se nakon srednje škole završene kod nas u «Centru za odgoj pripravnika» ili nakon postulature, za one koji se s nama po prvi puta susreću.
Tijekom godine novicijata novak može uvidjeti da li je to način života kakav bi on htio, odnosno braća redovnici će sa svoje strane, tijekom godine, uvidjeti da li je dotični novak prikladan za naš Red i Provinciju. Novicijat je ujedno novaku i prigoda za preispitivanje vlastitih namjera i traženja vlastitog poziva i duhovnosti; zatim preispitivanje spremnosti i sposobnosti za zajednički način života, za vlastito predanje zajednici, za molitvu i kontemplaciju. Novicijat jest intenzivnije vrijeme upoznavanja naše redovničke zajednice, odnosno uvođenje u naš redovnički život.
Novicijat je kao neka vrsta škole, a u ovom slučaju 'duhovne škole'. To je vrijem upoznavanja franjevačkokapucinskog ideala, te uvođenje u naš način života i djelovanja. Također je to vrijeme stjecanja znanja o povijest Crkve i Reda, o počecima, razvoju i velikim granama unutar franjevačke obitelji, te vrijeme proučavanja naših Konstitucija i drugih dokumenata Crkve i Reda.
Na početku novicijata novak oblači redovničko odijelo – habit, a tijekom novicijata ukoliko prihvati naš način života i rada, tada provincijalnom ministru piše molbu za polaganje prvih redovničkih zavjeta siromaštva, čistoće i poslušnosti.
Novicijat braće kapucina
Kapucinski samostan
Kapucinske stube 5
HR-51000 Rijeka

Nema komentara:

Objavi komentar